Рекомендації щодо заходіф для сомозахисту від коронавірусу


Коронавірус: Глобальних обмежень не введено, але  рекомендовано вжити низку простих заходів для самозахисту

Світом шириться новий вірус з Китаю. Нині усі країни світу проводять профілактичну роботу, аби не відбулось проникнення вірусу на їх території.

В Україні 24 січня відбулася міжвідомча нарада оперативного координаційного штабу при МОЗ України, створеного за розпорядженням Уряду. До складу координаційного штабу також увійшли представники ДПСУ, МВС України, Держпродспоживслужби та ДМС України. На першому засіданні штабу, інформує МОЗ, був ухвалений чіткий план заходів та взаємодії між відповідними структурами. Ні ВООЗ, ні Комітет, що збирався в Україні не приймали рішення про оголошення надзвичайної ситуації у сфері громадського здоров’я та не рекомендували глобальних обмежень щодо пересування людей та товарів.

Однак важливим сьогодні є поширення інформації про симптоми та заходи профілактики цього вірусного захворювання.

Нині громадянам радять орієнтуватися на рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо спалаху нового коронавірусу 2019-nCoV.           Про епідеміологію 2019-nCoV наразі відомо недостатньо, щоб зробити остаточні висновки про повні клінічні особливості захворювання, інтенсивність передачі від людини до людини та первісне джерело спалаху, однак радимо звернути на існуючі рекомендації та не проявляти байдужість до свого здоров'я.

Що це за вірус?

Коронавіруси - це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання: від звичайної застуди до Близькосхідного дихального синдрому (MERS) та тяжкого гострого респіраторного синдрому (ГРВІ). У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання до, під час подорожі або після неї, мандрівникам рекомендується звернутися до лікаря та поділитися історією подорожей з ним.

Коронавірус передається краплинним та контактними шляхами. Вірус не циркулює у повітрі, не здатний переміщатися на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чханню. Відстань - це гарантія безпеки та фактор для переривання епідемічного ланцюга. Тому, заразиться неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви не знаходитись безпосередньо поруч із інфікованим (максимум 1,5- 2 м.). На поверхнях  вірус може жити близько 3 годин. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей та ін. 

Як убезпечити себе?

Для зменшення впливу та передачу значної кількості хвороб основні заходи безпеки включають гігієну рук і дихальних шляхів, а також практика безпечного харчування.

Ось що радить ВООЗ у випадку із поширенням коронавірусу:

Ø Уникати масових скупчень людей. Обмежити відвідування місць з проведення культурно-масових, спортивних та інших заходів.

Ø Часто мити руки або обробляти дезінфекуючими засобами;

Ø При кашлі та чханні прикривати рот і ніс зігнутим ліктям або паперовою хусткою; використану хустку варто негайно викинути та вимити руки;

Ø Уникати тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

Ø Якщо у вас підвищена температура тіла, кашель і утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та поділіться з ним попередньою історією подорожей;

Ø При відвідуванні ринків в районах, де в даний час спостерігаються випадки появи нового коронавірусу, уникайте прямого незахищеного контакту з живими тваринами і поверхонь, що стикаються з тваринами;

Ø Слід уникати споживання сирих чи недоготованих тваринних продуктів. З сирим м'ясом, молоком чи органами тварин слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного забруднення.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ГРУП РИЗИКУ:

Групам професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження) слід дотримуватись таких правил:

Ø слідкуйте за належною особистою гігієною;

Ø використовуйте захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;

Ø уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте захисне спорядження;

Ø дезінфікуйте та мийте захисне спорядження щоденно;

Ø зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки у відведеному місці на роботі для попередження можливого інфікування через захисне спорядження інших осіб;

Ø мертві тварини повинні бути безпечно похованими або знищеними;

Ø будьте уважними та інформуйте про будь-які нетипові захворювання у тварин відповідні інстанції.

Мандрівникам, які мали контакт з підтвердженими випадками або потенційним джерелом інфекції, потрібно негайно звернутись до лікаря, після чого їх вирішено відправляти на медичне спостереження. Контакти з високим ризиком повинні уникати подорожей протягом тривалості інкубаційного періоду (до 14 днів).

Наголошуємо, що для отримання достовірної інформації про ситуацію із вірусними інфекціями в Україні необхідно обирати лише офіційні джерела.

Бережіть себе і своїх близьких!